Έξυπνα tips για να απαντάς στα αρνητικά σχόλια στη διάρκεια των Πανελλαδικών!

αρνητικά σχόλια

Έτσι θα μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις και μελλοντικά την κριτική.


αρνητικά σχόλια 

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πιο ακατάλληλη χρονική περίοδος για να σου κάνει κάποιος αρνητικά σχόλια, κριτική ή κακοπροαίρετες ερωτήσεις από την περίοδο που προετοιμάζεσαι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Δε φτάνει που έχεις το δικό σου άγχος και φόβο, έχεις και τους συγγενείς να ρωτάνε “σε ποια σχολή θα περάσεις;”, “γιατί δεν ξενυχτάς για να διαβάζεις;” ή να σου επισημαίνουν ότι η σχολή που θέλεις δεν θα έχει προοπτικές για ευημερία ή χρήματα, κτλ.

Τα αρνητικά σχόλια και η κριτική συγγενών και φίλων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε αγχώνουν περισσότερο και να λειτουργούν κατασταλτικά στην ήδη αγχωτική καθημερινότητά σου. Σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους και έξυπνα tips για να απαντάς στα αρνητικά σχόλια στη διάρκεια των Πανελλαδικών!

  • Ψυχραιμία πάνω από όλα!

Αφού ακούσεις το αρνητικό σχόλιο ή μια ερώτηση που δεν θέλεις να απαντήσεις, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να παραμείνεις ψύχραιμος-η. Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να απαντήσει, πριν πεις το οτιδήποτε. Αυτά τα λεπτά που θα σκέφτεσαι, θα μπορείς να στήσεις την επιχειρηματολογία σου. Να μιλήσεις, αφού θα έχεις βρει την αυτοκυριαρχία σου ή μπορείς να φροντίσεις να μην την χάσει καθόλου.

  • Μπες σε λεπτομέρειες!

Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την κριτική που σου γίνεται, είναι να θέσεις σε εκείνον που την κάνει, κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις, αναφορικά με το σχόλιο του. Με αυτό τον τρόπο, είτε θα πάρεις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με μια ασαφή ή υποκειμενική κριτική ή θα φέρεις τον συνομιλητή σου σε αμηχανία, σε περίπτωση που ο σχολιασμός του είναι ανυπόστατος.

  • Μπορείς να συμφωνήσεις!

Από την άλλη, στην περίπτωση που θεωρείς πως ο άλλος έχει δίκιο, μπορείς να συμφωνήσεις μαζί του. Δεν χρειάζεται να απολογηθείς ή να μπεις στη διαδικασία να του εξηγήσεις, παρακινούμενος-η από τις ενοχές που αισθάνεσαι, γιατί αυτό θα του δώσει έδαφος να συνεχίσει τα αρνητικά σχόλια. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να συμφωνήσεις με τα λεγόμενά του χωρίς να απολογηθείς ή να ζητήσεις συγγνώμη.

young couple having argument conflict bad relationships angry fury woman angry young couple sit couch living room having family fight quarrel suffer from misunderstanding scaled

  • Μην δεχτείς την κριτική

Στην πραγματικότητα, μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις αν τα λεγόμενα του κριτή είναι αβάσιμα, αναληθή ή έχουν κάποια δόση αλήθειας. Αν θεωρείς ότι δεν έχουν βάση, τότε δεν χρειάζεται να δεχτείς την κριτική, απλώς για να “πας παρακάτω”. Το γεγονός ότι κάποιος επιλέγει να σε προσβάλλει, δεν λέει απαραίτητα κάτι για το άτομό σου, αλλά για τον ίδιο σαν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Αν επομένως έχεις απέναντί σου κάποιον που συνηθίζει να σε προσβάλλει, έχεις την επιλογή απλώς να μείνεις αδιάφορος ή να επιλέξεις να του απαντήσεις, χωρίς να δεχτείς την κριτική του.

  • Να παραμείνεις ευγενικός-ή!

Πολλές φορές παρασυρόμαστε σε τακτικές επικοινωνίας και διαλόγους που δεν μας αρμόζουν, ούτε ταιριάζουν στο χαρακτήρα μας. Αν κρίνεις ότι το ύφος του συνομιλητή σου είναι επιθετικό ή αγενές, μπορεί να μπεις στη διαδικασία να απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο, κάτι που θα οδηγήσει σε σύγκρουση.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις μια τέτοια συμπεριφορά είναι να παραμείνεις ευγενικός-ή, καθώς η ευγένεια μπορεί να βοηθήσει το συνομιλητή να ρίξει τους τόνους ή και να αναθεωρήσει για κάποια από αυτά που σε καταλογίζει, αν έρθει αντιμέτωπος με μια σταθερή και αποφασιστική στάση.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποφύγεις την κριτική. Να μην κάνεις τίποτα, να μη λες τίποτα, να είσαι τίποτα..» – Αριστοτέλης

error: Content is protected !!