Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για την περίληψη, σε απλά βήματα.
Μία από τις κύριες ασκήσεις στο μάθημα της Έκθεσης που καλείσαι να γράψεις στα διαγωνίσματα και στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι η περίληψη. Συνήθως σου δίνεται ένα κείμενο μερικών παραγράφων, μέσα από το οποίο εσύ θα πρέπει να το πυκνώσεις και να το παρουσιάσεις συνοπτικά σε 60-80 λέξεις, ανάλογα με την εκφώνηση.
Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για την γραφή μιας περίληψης:
● Βήμα 1ο – Ανάγνωση
Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, είναι ότι ο καθένας μας χρειάζεται το χρόνο του στην κατανόηση ενός κειμένου. Μπορείς να διαβάσεις το κείμενο από δύο έως και πέντε φορές μέχρι να το καταλάβεις, αρκεί να έχεις υπολογίσει σωστά το χρόνο που σου έχει δοθεί και να μη καθυστερήσεις.
● Βήμα 2ο – Υπογράμμιση
Αφού καταλάβεις το κεντρικό νόημα του κειμένου, στο οποίο θα γράψεις περίληψη, ήρθε η ώρα να υπογραμμίσεις τις λέξεις – κλειδιά και φράσεις που θα σε βοηθήσουν για να αναπτύξεις την περίληψή σου. Σε κάθε παράγραφο, φρόντισε να υπογραμμίσεις τα πιο σημαντικά.
● Βήμα 3ο – Κεντρικό Θέμα
Αφού θα έχεις κάνει τις αναγνώσεις που πρέπει και θα έχεις υπογραμμίσει και τα πιο σημαντικά πράγματα, τώρα είσαι έτοιμος-η να βρεις το κεντρικό θέμα του κειμένου.
● Βήμα 4ο – Συνώνυμα
Σαν τελευταίο βήμα, θα πρέπει να μετασχηματίσεις το αρχικό κείμενο, δηλαδή να αντικαταστήσεις λέξεις – κλειδιά του κειμένου με δικές σου συνώνυμες, με σκοπό να βγάλεις το ίδιο νόημα, αλλά με το δικό σου ύφος. Στο τέλος, μην ξεχάσεις να διαβάσεις την περίληψή σου και να σιγουρευτείς ότι συνάδει με το κείμενο που σου είχε δοθεί εξαρχής!