Αυτή είναι η σωστή προετοιμασία λίγο πριν τις εξετάσεις…
Τα βήματα για σωστή επανάληψη στο μάθημα της Έκθεσης!
Ο καιρός των εξετάσεων σιγά σιγά πλησιάζει και είναι σημαντικό να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Εσύ πιστεύεις πως κάνεις σωστά την επανάληψή σου στο μάθημα της Έκθεσης; Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του τρόπο, που να τον εξυπηρετεί, όμως είναι σημαντικό να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη σειρά για να προετοιμαστείς σωστά για τις επερχόμενες εξετάσεις.
Ας δούμε με τι θα ξεκινήσεις και με τι θα ολοκληρώσεις την επανάληψή σου, ώστε να βάλεις τα πράγματα σε μία σειρά, αλλά και ταυτόχρονα να μην αγχωθείς. Μάλιστα, αν είσαι τύπος της οργάνωσης, δοκίμασε να καταγράψεις όλα αυτά που πρέπει να διαβάσεις, είτε σε μία ατζέντα, στο κινητό ή σε έναν υπολογιστή. Κάθε φορά που θα ολοκληρώνεις κάτι, θα κάνεις check και θα προχωράς στο επόμενο.
- Θεωρία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μελετήσεις, είναι η θεωρία της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας. Βεβαιώσου ότι γνωρίζεις πως να λύνεις τις ασκήσεις της Θεωρίας και να γράφεις την περίληψη διαφόρων κειμένων. Εξασκήσου και μόνος-η σου για να δεις σε ποιες ασκήσεις μπορεί να υστερείς ή να σου ξεφεύγουν λάθη. Μέσα από την εξάσκηση θα καταφέρεις να βελτιώνεσαι μέρα με τη μέρα και να γίνεται πιο προσεκτικός.
- Θεματικές Ενότητες
Ανάλογα την τάξη του Λυκείου που βρίσκεσαι, θα πρέπει να κάνεις καλή ανάγνωση και να κατανοήσεις τις θεματικές ενότητες της ύλης σου, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις διάφορες εκθέσεις. Εννοείται πως δεν χρειάζεται να μάθεις τίποτα απ’ έξω – και σε καμία περίπτωση παπαγαλία – αλλά να μπορείς να κατανοήσεις τα θέματα και να αναπτύξεις τα επιχειρήματά σου. Αν δεν σε εξυπηρετεί το να γράφεις πολλές εκθέσεις, μπορείς να εξασκήσεις το λόγο και τα επιχειρήματά σου, μέσα από συζήτηση διαφόρων κοινωνικών θεμάτων.
- Λύσε παλαιότερα θέματα για εξάσκηση
Στο τελικό στάδιο, θα πρέπει να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου και να εξασκήσεις καλύτερα αυτά που έχεις διαβάσει, δηλαδή τη θεωρία, την περίληψη και τις ασκήσεις αλλά και την παραγωγή λόγου. Δοκίμασε να λύσεις παλαιότερα θέματα και κριτήρια, ώστε να βελτιώσεις το χρόνο που χρειάζεσαι και να εξελίξεις τον τρόπο σκέψης σου! Μην ξεχνάς ποτέ να ελέγχεις το γραπτό σου, ώστε να εντοπίζεις λάθη απροσεξίας ή συντακτικά, γραμματικά και ορθογραφικά λάθη στην έκθεσή σου.