- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 9
- Quizzes: 7
- Students: 255
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπορούν να οριστούν ως τα βασικά κριτήρια χωρίς τα οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια ως ανθρώπινα όντα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, που στηρίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου και στην υπόθεση ότι κάθε άνθρωπος αξίζει να αντιμετωπίζεται ισότιμα. Τα δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, φύλου, καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας ή οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Είναι αναφαίρετα, αναπαλλοτρίωτα και παγκόσμια, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν όλοι να τα απολαμβάνουν, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στο ανθρώπινο γένος.
Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβάνουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, την ελευθερία έκφρασης, τα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από διεθνείς νόμους και συνθήκες και θεωρούνται απαράβατα, αλλά σε κάποιες υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες δυστυχώς δεν προστατεύονται καθόλου.
Ωστόσο, αρκετές φορές επιβεβαιώνεται η βίαιη και ασύστολη παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών κυρίως στον υποανάπτυκτο κόσμο. Ο θρησκευτικός φανατισμός, η μισαλλοδοξία, και ο ρατσισμός είναι παθογένειες που ευθύνονται για την καταπάτηση των δικαιωμάτων πολλών πολιτών ανά τον κόσμο. Επιπλέον, η οικουμενικότητα των δικαιωμάτων τίθεται σε αμφισβήτηση βάσει του ρόλου των Δυτικών κρατών (οικονομική βοήθεια που αποσκοπεί στην οικονομική διείσδυση, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του φθηνού εργατικού δυναμικού, στρατιωτική επέμβαση με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας). Παρ ‘όλα αυτά, και στις πλούσιες κοινωνίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, οι άστεγοι αλλά και εκείνοι που επιβιώνουν με ένα πενιχρό κρατικό βοήθημα.
Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ατομικό, κοινωνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και η πρόληψη για την τήρησή τους πρέπει να είναι μια αδιάκοπη διαδικασία. Υποχρέωση όλων είναι να μη μένουν αδιάφοροι απέναντι σε φαινόμενα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέποντας έτσι τη μεγαλύτερη αποθράσυνση των ισχυρών. Το σχολείο, αλλά και η οικογένεια, ως φορείς ανθρωπισμού και σεβασμού στην ανθρώπινη φύση, οφείλουν να αποτελέσουν τον ενοποιητικό παράγοντα που θα συγκεντρώνει τις προσπάθειες για δημιουργία συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αξιοπρέπειας. Μόνο έτσι θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου εθνικότητας, φυλής, χρώματος, κοινωνικής τάξης να νιώθουν ασφαλείς και ισότιμοι με τους συνανθρώπους τους.
Ανθρώπινα Δικαιώματα | Έκθεση Γ’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 2 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 3 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την πολύπλευρη αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους, στις πιο συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα προασπίζουν.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/ZlUve8sH_ng?si=1dnkCKBLMRgjf03H
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός και Χαρακτηριστικά
-
Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα
-
Σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-
Φαινόμενα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-
Λόγοι καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-
Συνέπειες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-
Τρόποι προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
-
Κριτήρια Αξιολόγησης