- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 7
- Quizzes: 5
- Μαθητές: 229
Αυτοματισμός είναι η αυτόματη λειτουργία ενός συστήματος χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του και τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητάς του. Ρομπότ ονομάζεται οποιαδήποτε μηχανική συσκευή που μπορεί να αντικαθιστά τον άνθρωπο σε διάφορες εργασίες. Τα ρομπότ μπορούν να δράσουν κάτω από την καθοδήγηση του ανθρώπου ή αυτόνομα κάτω από τον έλεγχο ενός προγραμματισμένου υπολογιστή. Στις μέρες μας ο αυτοματισμός και η ρομποτική έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Πλέον τα ρομπότ δεν λειτουργούν μόνο εκτελώντας προκαθορισμένες εργασίες, αλλά είναι σε θέση να εκτελούν πιο σύνθετα καθήκοντα. Ωστόσο, έχουμε υποχρέωση να πάρουμε θέση ως κοινωνία για να ανακαλύψουμε εάν οι νέες τεχνολογίες αποτελούν απειλή για τις θέσεις εργασίας ή αν τελικά η καθήλωση στις παλιές τεχνολογίες είναι ο πραγματικός κίνδυνος.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ρομπότ δεν αυξάνουν μόνο την παραγωγή, αλλά και την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Στα θετικά του αυτοματισμού, λοιπόν, εντάσσεται η αύξηση των παραγόμενων προϊόντων και βελτίωση της ποιότητάς τους αφού τα ρομποτικά συστήματα δεν κάνουν λάθη. Δεδομένου ότι έχουν προγραμματιστεί για ακριβείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, σχεδόν πάντα θα προσφέρουν την ποιότητα. Έτσι, παρατηρείται άνοδος των οικονομικών εσόδων και για τον εκάστοτε κλάδο που αξιοποιεί τον αυτοματισμό, αλλά και για το σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα, εξοικονομείται χρόνος και μειώνεται η γραφειοκρατία. Η ασφάλεια είναι το πιο προφανές πλεονέκτημα της χρήσης της ρομποτικής, καθώς στα ρομπότ πολλές φορές ανατίθενται επικίνδυνες εργασίες και έτσι απομακρύνουν ορισμένους από τους κινδύνους στην εργασία τους οποίους καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι.
Στον αντίποδα, λόγω του αυτοματισμού, πολλοί άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία, ειδικότερα όσοι απασχολούνται σε θέσεις στις οποίες απαιτείται χειρωνακτική εργασία. Έτσι, θα καταλήξουν σε εργασίες με χαμηλότερη εξειδίκευση άρα και χαμηλότερο μισθό. Η λειτουργία των επιχειρήσεων θα γίνει πιο απρόσωπη και αυτοματοποιημένη και οι διαπροσωπικές επαφές θα μειωθούν δραματικά. Επομένως, καθώς ο αυτοματισμός έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον χώρο εργασίας, κρίνεται αναγκαίο να αυξηθεί η βαρύτητα των γνωσιακών, κοινωνικών και τεχνολογικών-ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων. Το κράτος σε πολλά επίπεδα πρέπει να προσφέρει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, οι φορείς εκπαίδευσης οφείλουν να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν το ανθρώπινο δυναμικό τους σε όσους τομείς είναι αναγκαίο.
Αυτοματισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη | Έκθεση Γ’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 0 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 7 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως τα οφέλη του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα πλεονεκτήματα της χρήσης του αυτοματισμού, στα προβλήματα που δημιουργεί και στους τρόπους ώστε να μην λειτουργήσει ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη εις βάρος της ανθρωπότητας.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Φεβρουαρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/EmWb5mnr9ss?si=lZRfn-yD9Hq0THx_
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμοί
-
Η εξέλιξη και οι προοπτικές του αυτοματισμού
-
Θετικά αυτοματισμού και τεχνητής νοημοσύνης
-
Αρνητικά αυτοματισμού
-
Τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών του αυτοματισμού
-
Κριτήρια Αξιολόγησης