- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 6
- Quizzes: 4
- Μαθητές: 277
Βία και εγκληματικότητα: πολύπλοκα κοινωνικά φαινόμενα που εμφανίζονται με πολλές μορφές και με διαφορετική ένταση. Κύριες μορφές βίας και εγκληματικότητας είναι οι δολοφονίες, σωματικές βλάβες, αυτοδικίες, κλοπές, απάτες, συστηματική και ψυχολογική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, συμμορίες με πολιτικό προσωπείο. Αν η βία συνδυαστεί με τη φτώχεια και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κοινωνία διαλύεται και χάνει το συλλογικό της όραμα που είναι απαραίτητο για την αρμονική συνύπαρξη.
Πολύ σημαντικά αίτια εκδήλωσης βίας και εγκληματικότητας είναι η ανεργία των νέων, τα κοινωνικά αδιέξοδα, το αίσθημα κοινωνικής αδικίας και η ανισότητα που επικρατεί στην κοινωνία. Τα οικονομικά συμφέροντα, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, οι χαλαροί νόμοι, η αποξένωση των ανθρώπων οξύνουν τα προβλήματα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βία προσκαλεί φόβο, ανελευθερία, ανασφάλεια και υπονομεύει τις σχέσεις και την πρόοδο ανθρώπων (και τους οδηγεί στην απομόνωση) είναι σημαντικό να προβούμε σε τρόπους που θα την αποδυναμώσουν.
Ο περιορισμός της βίας ξεκινά από τους βασικούς φορείς κοινωνικοποίησης, την οικογένεια και το σχολείο, που οφείλουν να αναδεικνύουν τις ανθρώπινες αξίες καθώς και τη δύναμη του διαλόγου στην επίλυση των διενέξεων. Τη θέση των σκηνών βίας που προβάλλονται αφειδώς από τα ΜΜΕ, πρέπει να λάβει η παρουσίαση υγιών προτύπων συμπεριφοράς που θα μιμηθούν οι νέοι και θα τροποποιήσουν θετικά τη συμπεριφορά τους. Η δημιουργία αθλητικών χώρων και η λειτουργία δημοτικών βιβλιοθηκών θα βοηθούσε στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στη διοχέτευση της ενέργειας και του δυναμισμού των νέων σε κάτι δημιουργικό. Ας βάλουμε ο καθένας μας ένα λιθαράκι για την αποτροπή της βίας οπουδήποτε κι αν αυτή εμφανίζεται, γιατί η όποια μορφή βίας είναι κατακριτέα.
Βία και Εγκληματικότητα
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 3 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 3 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως τη βία και την εγκληματικότητα, ως δύο από τα πιο επαχθή φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στους λόγους που οδηγούνται οι νέοι στην άσκηση βίας, όπως και στις συνέπειες της, ώστε να μπορούν να την αποφύγουν.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Ιουλίου-Αυγούστου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/pnVGRNFuPNU?si=aSNZWKK58PldkDWn
Άκουστε το ηχο-μάθημα στο κανάλι μας στο Spotify:
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμοί και μορφές
-
Αίτια βίας και εγκληματικότητας
-
Συνέπειες της βίας και της εγκληματικότητας
-
Τρόποι πρόληψης και καταστολής της βίας και της εγκληματικότητας
-
Κριτήρια Αξιολόγησης