- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 7
- Quizzes: 3
- Μαθητές: 212
Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Στις αρχές του 19ου αιώνα, μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο έως και σήμερα. Την εποχή εκείνη υφίστατο ένας τρομακτικός ανταγωνισμός μεταξύ Άγγλων και Γάλλων, οι οποίοι προσπαθούσαν να αρπάξουν έργα τέχνης από μια Ελλάδα που δεν είχε τον έλεγχο του εδάφους της.
Το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα αποκτήθηκαν και αγοράστηκαν νόμιμα από την τότε τουρκική εξουσία, επομένως ανήκουν στην Αγγλία. Αναφέρουν ακόμη ότι σκοπός της απομάκρυνσης των μαρμάρων ήταν ουσιαστικά η διάσωσή τους, διότι οι Έλληνες κατά την περίοδο εκείνη αδιαφορούσαν για την τύχη του αρχαιολογικού τους θησαυρού. Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δείγματα και εκθέματα από όλους τους μεγάλους πολιτισμούς της ανθρωπότητας και τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν δείγματα ενός μεγάλου πολιτισμού, του αρχαιοελληνικού, άρα δεν τίθεται θέμα οικονομικής εκμετάλλευσής τους.
Ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο σχετικό, επίσημο έγγραφο το οποίο να παραχωρεί την άδεια στο Βρετανικό Μουσείο να πάρει τα μάρμαρα. Έχει αποδειχτεί ότι τα μάρμαρα κατά την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Από την άλλη πλευρά, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή φύλαξή τους, αλλά και τη συντήρησή τους. Καθώς τα μάρμαρα κλάπηκαν και απομακρύνθηκαν με τέτοιον τρόπο από το περιβάλλον τους, δηλαδή αποτελούν προϊόν αρχαιοκαπηλίας, είναι πλέον ζήτημα ηθικής και απονομής δικαιοσύνης.
Είναι γεγονός ότι από το 1983 η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να επιστρέψουν τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα. Η αναγκαιότητα επαναπατρισμού τους επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της εκπροσώπου της UNESCO βασιζόμενη στην αρχή διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνεχής άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα μάρμαρα και να αναγνωρίσει ότι η αποκλειστική ιδιοκτησία ανήκει στους Έλληνες δείχνει έλλειψη σεβασμού και αποτελεί απόδειξη περιφρόνησης της Αγγλίας προς την Ελλάδα. Ένα μνημείο εκφράζει τις αξίες, τα ιδανικά, τις αντιλήψεις και την αισθητική μιας χώρας ή περιοχής. Επομένως, το μνημείο ανήκει σε μια περιοχή, σε έναν πολιτισμό, σε μια χώρα, στη χώρα της οποία επινοήθηκε και δημιουργήθηκε.
Γλυπτά του Παρθενώνα | Έκθεση Γ’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 0 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 0 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα επιχειρήματα του βρετανικού μουσείου και των Ελλήνων για το ζήτημα αυτό και στην αξία των μνημείων αυτών για την κάθε χώρα.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Δεκεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/ytKcACMjY0k?si=vaQQ1mtvCWDjl3yZ
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ιστορική αναδρομή
-
Επιχειρήματα Βρετανικού Μουσείου περί της κατοχής τους
-
Επιχειρήματα Ελλάδας υπέρ της επιστροφής τους
-
Αξία των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού
-
Ανακεφαλαίωση
-
Κριτήρια Αξιολόγησης