- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 7
- Quizzes: 5
- Μαθητές: 147
Η ιστορική γνώση αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών και αφορά τη μελέτη του παρελθόντος της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι ιστορικοί, συλλέγοντας και αναλύοντας πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές, όπως ιστορικά κείμενα, αρχαιολογικά ευρήματα και άλλα απομνημονεύματα, επιχειρούν να αναπαραστήσουν τα γεγονότα και τις διαδικασίες που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Όμως υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν ιστορική άγνοια και γενικά δεν ενδιαφέρονται για το παρελθόν. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί με τη σειρά του φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως το ρατσισμό, τη βία και άλλα.
Ως βασική γνώση του ανθρώπου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η μελέτη των παρελθοντικών γεγονότων μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και την επίδραση που αυτή είχε στην ανάπτυξη των κοινωνιών αυτών. Επιπλέον, βοηθά να κατανοήσουμε την προέλευση και την εξέλιξη διαφόρων πολιτισμικών, πολιτικών και κοινωνικών πρακτικών, που μας δίνει μια πιο πλήρη κατανόηση του παρόντος και μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις για το μέλλον.
Αυτή η γνώση είναι επίσης σημαντική για την κατανόηση της πολιτικής και της κοινωνικής κατάστασης του παρόντος. Οι ιστορικοί επιχειρούν να αναλύσουν τα συστήματα και τις δομές των παρελθοντικών κοινωνιών και να εξηγήσουν τις αλλαγές που συνέβησαν στη διάρκεια της ιστορίας. Μέσω αυτής της ανάλυσης, μπορούν να αναδειχθούν τα στοιχεία που επηρεάζουν τη σύγχρονη κοινωνία και να διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Χωρίς αυτήν δε θα μπορούσαμε να προοδεύσουμε σαν ανθρωπότητα, καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η ανάπτυξη με σταθερά θεμέλια.
Τέλος, στο πλαίσιο του σχολείου, αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης αυτογνωσίας και εθνικού φρονήματος, καθώς από μικρή ηλικία οι μαθητές χρειάζεται να αγαπήσουν το μάθημα και να είναι σε θέση να κρίνουν τα γεγονότα του παρελθόντος, αλλά και του μέλλοντος. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μελέτη του παρελθόντος επιτρέπει τη διατήρηση των παραδόσεων, της τέχνης, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής που αποτελούν σημαντικά πολιτισμικά ερείσματα για κάθε λαό.
Ιστορική Γνώση και Ιστορία | Έκθεση Γ’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 2 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 1 διαγώνισμα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την ιστορία, τόσο ως γνώση, αλλά και ως μάθημα.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στη πολύπλευρη σημασία της γνώσης του παρελθόντος, στους λόγους απομάκρυνσης τους από αυτήν και στους τρόπους βελτίωσης του μαθήματος στο σχολείο.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Δεκεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/zQQ3tkRqZ-o?si=sm81O-fwBiYjnLFe
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός
-
Αξία της ιστορικής γνώσης
-
Αίτια απομάκρυνσης από την ιστορική γνώση
-
Συνέπειες της ιστορικής άγνοιας
-
Προτάσεις βελτίωσης του μαθήματος της ιστορίας
-
Κριτήρια Αξιολόγησης