- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 7
- Quizzes: 5
- Students: 78
Ο όρος «γλώσσα των νέων» αναφέρεται στον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα που χρησιμοποιούν οι νέοι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για μια ξεχωριστή γλώσσα, αλλά για ιδιόλεκτο, δηλαδή για μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιεί μια ομάδα ατόμων και διαφοροποιείται από την κοινή. Οι νέοι συχνά θέλουν να διαφοροποιηθούν από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και να αποδείξουν ότι διαθέτουν δικά τους ενδιαφέροντα και αξίες, ακόμα και με ακραίους τρόπους, όπως τη χρήση έντονα υβριστικού λεξιλόγιού. Είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε εποχής.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκτός των άλλων είναι η χρήση των Greeklish, που ουσιαστικά είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο και αποτελεί ένα επικοινωνιακό μέσο διευκόλυνσης για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι αρκετά διαδεδομένα, καθώς δεν αποτελούν μόνο ελληνικό «φαινόμενο», αλλά συναντώνται παγκοσμίως με παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα και την αντίστοιχη εθνική γλώσσα. Επιπλέον, τα λογισμικά προγράμματα, καθώς και διάφοροι τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας είναι στην αγγλική γλώσσα, επομένως εύλογα έχει γίνει αποδεκτή από τους χρήστες της.
Το γλωσσικό αυτό φαινόμενο είναι ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους. Είναι γρηγορότερα στην πληκτρολόγηση, γιατί δεν απαιτείται να ακολουθούνται κανόνες ορθογραφίας και συχνά γίνεται σύντμηση των λέξεων για λόγους ευκολίας και συντομίας. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο η εκτεταμένη χρήση τους να ενέχει και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Απειλείται η ελληνική γλώσσα και οδηγείται στην αποξένωση, καθώς η ευρεία εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα ωθεί τους νέους ανθρώπους να την θεωρούν υποσυνείδητα «ανώτερη».
Έτσι δυστυχώς περιορίζεται η δημιουργική σκέψη των ανθρώπων και οδηγούνται στην ημιμάθεια, αφού δεν χρειάζεται πλέον να εφαρμόζουν τους γραμματικούς και ορθογραφικούς κανόνες και έτσι απλουστεύεται η γλώσσα και χάνεται η αρχική της αξία. Ένα ακόμα μειονέκτημα τους είναι ότι ενισχύεται το χάσμα των γενεών και έτσι αυξάνονται οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες μεταξύ τους. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκύπτουν από την άλογη χρήση τους. Δεν πρέπει να μένουμε άπραγοι απέναντι στους παράγοντες που υπονομεύουν τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας. Έτσι πρέπει να τεθούν προσωπικά όρια, αλλά παράλληλα καθοριστικής σημασίας είναι και η συμβολή του σχολείου και της οικογένειας.
Γλώσσα των νέων και Greeklish | Έκθεση Α’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 1 φορά
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 2 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως τα χαρακτηριστικά της γλωσσικής τους επικοινωνίας και το πρόβλημα της χρήσης των Greeklish.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα προβλήματα που δημιουργούν τα greeklish στη γλώσσα, στους λόγους που είναι διαδεδομένα και στο πως θα περιοριστούν.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/Da_Mqf-v1JU?si=_wmY2RLF1HFopBAV
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεση α λυκείου, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης α λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμοί και ιστορική αναδρομή
-
Χαρακτηριστικά της γλώσσας των νέων
-
Λόγοι διάδοσης των Greeklish
-
Αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση τους
-
Προτάσεις αντιμετώπισης
-
Κριτήρια Αξιολόγησης