- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 6
- Quizzes: 4
- Students: 92
Γκραφίτι ονομάζεται η χρήση σπρέι για την αναγραφή κειμένου, συνθημάτων ή ζωγραφικών παραστάσεων σε επιφάνειες, οι οποίες συνήθως βρίσκονται παράνομα σε μια επιφάνεια ή έναν τοίχο σε δημόσιο χώρο. Ο όρος graffiti, με τη μορφή που έχει καθιερωθεί σήμερα, παραπέμπει σε μια νεανική μορφή τέχνης και τη σχετική κουλτούρα της. Στα πρώτα του βήματα το graffiti χρησιμοποιούνταν κυρίως από πολιτικούς ακτιβιστές, που είχαν ως στόχο να δημοσιοποιήσουν τις αντιρρήσεις τους ή από συμμορίες του δρόμου, που στόχευαν στο διαχωρισμό των περιοχών τους. Από τα τέλη του 1960 το graffiti άρχισε σταδιακά να παίρνει τη σημερινή μορφή του. Σήμερα ρατσιστικά, οικολογικά, αναρχικά, θρησκευτικά ή συνθήματα γηπέδου, συνεχίζουν την παρουσία τους στους τοίχους ελληνικών πόλεων.
Χωρίς αμφιβολία, η τέχνη του graffiti κατηγορείται από πολλούς ότι είναι προκλητική, ασεβής, αιρετική, παράνομη και ότι καταστρέφει τη δημόσια περιουσία, επιφέροντας βανδαλισμούς σε δημόσιους χώρους. Στο θέμα της τέχνης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γίνει λόγος για το δημιουργό της, δηλαδή τον καλλιτέχνη. Αρχικά, οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται την τέχνη του graffiti ως μια μορφή αυτοέκφρασης. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η τέχνη αυτή, όχι μόνο εκφράζει τα προσωπικά τους συναισθήματα, αλλά και δημιουργεί συναισθήματα στο κοινό.
Σε αρκετές περιπτώσεις η τέχνη του δρόμου μετέτρεψε βαρετά κτίρια και απλούς τοίχους σε αριστουργήματα, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο για να τα θαυμάσουν. Ταυτόχρονα, οι καλλιτέχνες θίγουν συχνά με τα έργα τους προβλήματα που παρουσιάζονται στις κοινωνίες, ασκούν κριτική, αναζητούν τα αίτια και προτείνουν λύσεις.
Παρ ‘όλα αυτά, στις μέρες μας, σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο υποστηρίζουν ότι η παραμόρφωση δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας με οποιοδήποτε είδος graffiti χωρίς την άδεια ή την εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη, αποτελεί πράξη βανδαλισμού. Πάντως, καθώς αυτή η μορφή τέχνης θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι σημαντικό να αναφερθούν ορισμένες προτάσεις για την ορθή αξιοποίησή τους. Αρχικά, οι καλλιτέχνες του δρόμου οφείλουν να σέβονται τις ξένες ιδιοκτησίες, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία. Επιπλέον, η νομοθεσία για τα graffiti πρέπει να ισχυροποιηθεί, ώστε να μην είναι μεροληπτική. Τέλος, σημαντική θεωρείται η χρήση των graffiti ως προσπάθεια να ομορφύνουν δημόσιους χώρους, οι οποίοι είναι μουντοί, μέσω της ζωγραφικής.
Γκραφίτι | Έκθεση Β’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 1 φορά
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 0 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την τέχνη των γκραφίτι στο σύγχρονο κόσμο.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα επιχειρήματα των υπερμάχων των γκραφίτι, τις περιπτώσεις που αυτά θεωρούνται βανδαλισμός και τους τρόπους σωστής αξιοποίησης τους.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Μαΐου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/fMzaPL1EJXY?si=e8LNR7khiOkFZzzD
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεση β λυκείου, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης β λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός και ιστορική αναδρομή
-
Αξία του γκραφίτι ως μορφή τέχνης
-
Πότε τα γκραφίτι θεωρούνται βανδαλισμός
-
Προτάσεις για τη σωστή αξιοποίησή των γκραφίτι
-
Κριτήρια Αξιολόγησης