- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 6
- Quizzes: 4
- Students: 287
Η μετακίνηση πληθυσμών από μια περιοχή ή χώρα προς κάποια άλλη, είναι ένα φαινόμενο συνυφασμένο με την ιστορία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι αποφάσισαν και αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είτε επειδή εξαναγκάστηκαν από την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας (μετανάστες), είτε επειδή ήταν θύματα πολιτικών ή θρησκευτικών συγκρούσεων και διώξεων (πρόσφυγες), είτε επειδή ακραία φυσικά ή καιρικά φαινόμενα καθιστούν αδύνατη την ασφαλή διαβίωσή τους.
Οι μετακινήσεις πληθυσμών όμως συνεπάγονται με μια σειρά από αρνητικές και θετικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες για τη χώρα υποδοχής. Είναι γεγονός ότι η είσοδος μεταναστών/προσφύγων ανανεώνει τις τοπικές κοινωνίες αφού ασχολούνται με τις λιγότερο επιθυμητές θέσεις εργασίας τις οποίες αποφεύγουν οι ντόπιοι, αλλά είναι βασικές για την οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο τονώνεται η οικονομία, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και στηρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
Αυτό όμως συνεπάγεται με την υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας από ξένο εργατικό δυναμικό, αύξηση των αναγκών σε κοινωνικές παροχές, συνύπαρξη πληθυσμών διαφορετικών εθνικοτήτων. Συνέπεια αυτού είναι να παρατηρείται -μερικές φορές- το φαινόμενο των διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών/προσφύγων, οι οποίες συχνά οδηγούν σε κοινωνικές αναταραχές. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορετικότητα των ανθρώπων αυτών και αισθάνονται πιο ασφαλείς έχοντας τους απομονωμένους. Δε λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που οι ίδιοι οι μετανάστες/πρόσφυγες φοβούμενοι μήπως χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα αποφεύγουν να ενσωματωθούν στις κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες υποδοχής καλούνται να σχεδιάσουν πολιτικές μετανάστευσης που να μην αποσκοπούν στην ικανοποίηση της κοινής γνώμης, η οποία διακατέχεται από αισθήματα φόβου και προκατάληψης απέναντι στους ξένους που συρρέουν καθημερινά. Αντιθέτως, οφείλουν να οριοθετούν τον αριθμό των μεταναστών/προσφύγων που θα δεχτούν ανάλογα με τις δυνατότητες της χώρας τους και να παρέχουν πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, περίθαλψη και αξιοπρεπή διαβίωση. Οι πολίτες με τη σειρά τους θα πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και ανοχή απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, κατανόηση και ευαισθησία στα προβλήματά τους. Μέσο αυτών των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων και του ρατσισμού είναι η εκπαίδευση η οποία θα πρέπει να έχει κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Μετανάστες και Πρόσφυγες | Έκθεση Β’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 0 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 8 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως το παγκόσμιο μεταναστευτικό πρόβλημα και τη διάκριση μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοεθνείς κατά την έλευση τους σε μια νέα χώρα, τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις την έλευσης τους, αλλά και τρόπους ώστε η συμβίωση γηγενών και αλλοδαπών να γίνει καλύτερη στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Νοεμβρίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/XOb_0rbGyP0?si=Rb5HE_5Ol2hk8AdN
Άκουστε το ηχο-μάθημα στο κανάλι μας στο Spotify:
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεση β λυκείου, #έκθεση β λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης β λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμοί
-
Αίτια μετανάστευσης και προσφυγιάς
-
Αποτελέσματα μετανάστευσης και προσφυγιάς
-
Τρόποι αντιμετώπισης συνεπειών της μετανάστευσης και της προσφυγιάς
-
Κριτήρια Αξιολόγησης