- Instructor: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Lectures: 7
- Quizzes: 5
- Students: 147
Ως «πνευματικοί άνθρωποι» νοούνται τα άτομα που ασχολούνται με τα πνευματικά ζητήματα, διαθέτουν πολύπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια και ασκούν μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη, αφού έχουν σημαντική θέση στον κοινωνικό μηχανισμό. Ο πνευματικός άνθρωπος, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως διανοούμενος, προέρχεται από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και αποτελεί τον κύριο εκφραστή της πνευματικής δραστηριότητας κάθε εποχής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επιστήμονες, οι πτυχιούχοι ανώτερων και ανωτάτων σχολών, οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, οι κριτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι κληρικοί και οι φιλόσοφοι.
Οι πνευματικοί άνθρωποι διακρίνονται για την ευαισθησία τους για τα κοινωνικά ζητήματα, προβληματίζονται, λαμβάνουν θέση σχετικά με τα διάφορα θέματα πολιτισμού, ηθικής, πολιτικής. Επομένως, χωρίς αμφιβολία η παρουσία τους είναι αναγκαία, εξαιτίας των σημαντικών ζητημάτων που υπάρχουν στην σύγχρονη κοινωνία. Τόσο η διορατικότητά τους όσο και η ενισχυμένη τους αντίληψη τους καθιστά απαραίτητους, καθώς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη μεταβολή και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλους τους τομείς. Διαδίδουν τη γνώση στο ευρύ κοινό με εκλαϊκευτικό τρόπο, ώστε να τους αφυπνίζουν και να τους προβληματίζουν.
Η αδυναμία των πολιτών να αντιληφθούν πλήρως τους μηχανισμούς προπαγάνδας και χειραγώγησης των πολιτικών προσώπων καθιστά επιτακτική την παρουσία και τη δράση των πνευματικών ανθρώπων. Είναι απαραίτητο οι διανοούμενοι να λειτουργούν ως συνειδητοποιημένοι πολίτες και να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Παράλληλα, οφείλουν να καλλιεργούν τον σεβασμό των πολιτών απέναντι στο συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το έθνος, την κοινωνική τους κατάσταση, το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και όποιο άλλο στοιχείο τους διαφοροποιεί ενδεχομένως από τους υπολοίπους.
Παρά την αναγκαιότητα της παρέμβασης των πνευματικών ανθρώπων στα πολλά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο αμφισβήτησης του ρόλου και της προσφοράς τους. Συχνά επικρίνονται ότι είναι ξεκομμένοι από τον πραγματικό κόσμο και κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η ανώτερη μόρφωση που διαθέτουν και η υψηλή τους διάνοια τους απομακρύνουν από τον καθημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Για να ενισχυθεί ο ρόλος τους και η αξία τους, οι ίδιοι οι διανοούμενοι οφείλουν να προχωρούν σε αυτοκριτική και να αντιληφθούν τον κοινωνικό τους ρόλο. Επιπλέον, οι φορείς αγωγής και κοινωνικοποίησης (οικογένεια, σχολείο, Μ.Μ.Ε., πολιτεία) θα πρέπει να ενισχύσουν την παροχή ανθρωπιστικής παιδείας και να καλλιεργούν την κριτική σκέψη των ανθρώπων. Τέλος, κάθε άνθρωπος είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια του πνεύματός του και να επιθυμεί να ενημερώνεται πολύπλευρα.
Πνευματικοί Άνθρωποι | Έκθεση Β’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 1 φορά
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 0 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως τον καθοριστικό ρόλο των πνευματικών ανθρώπων στο σύγχρονο κόσμο.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στη σημασία που έχουν οι πνευματικοί άνθρωποι στην κοινωνία, στο έργο τους, τους λόγους που παραγκωνίζονται σήμερα και στους τρόπους ανάδειξης τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Μαρτίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/kF0Zb4xyubQ?si=EFjKKjTdOhRSMfBj
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεση β λυκείου, #έκθεση β λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης β λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός
-
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πνευματικών ανθρώπων
-
Η αποστολή των πνευματικών ανθρώπων στο σύγχρονο κόσμο
-
Λόγοι που σήμερα οι πνευματικοί άνθρωποι παραγκωνίζονται
-
Προτάσεις για την ανάδειξη των πνευματικών ανθρώπων
-
Κριτήρια Αξιολόγησης