- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Ενότητες: 7
- Quizzes: 5
- Μαθητές: 120
Ο όρος τρομοκρατία αναφέρεται στη χρήση βίας ή απειλής για την επίτευξη πολιτικών στόχων ή για τον ελιγμό αυτών που θεωρούνται αντίπαλοι. Παρ’ όλο που η τρομοκρατία δεν είναι νέο φαινόμενο, η αναβίωση της στις τελευταίες δεκαετίες έχει καταστήσει την αντιμετώπισή της μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες. Όποια μορφή φανατισμού διακατέχει κάποιον, δηλαδή είτε αυτός είναι πολιτικός, είτε θρησκευτικός, φυλετικός ή εθνικός, είναι άκρως επικίνδυνη αφού τα άτομα ή οι ομάδες έχουν ακραίες ιδεολογίες και υιοθετούν σκληρές επιλογές δράσης.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην κοινωνία, είτε από άποψη ανθρώπινης ζωής είτε από άλλες απόψεις, όπως η οικονομική ανάπτυξη και η ελευθερία κινήσεων των πολιτών. Η πρόληψη των επιθέσεων αυτών απαιτεί στρατηγικές που εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν τα αίτια της και παρέχουν αποτελεσματικά μέσα για την ανακάλυψη και τη δίωξη των τρομοκρατών.
Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο είναι ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο φαινόμενο, η συνεργασία μεταξύ των κρατών και η ανταλλαγή πληροφοριών αποτελούν καίριο παράγοντα στην αντιμετώπισή της. Επιπλέον, η ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών έχει καταστήσει πιο δύσκολη την παρακολούθηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και τη διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συνεργασία των αρχών και των επαγγελματιών στην ασφάλεια και πληροφορική αποτελεί καίρια παράμετρο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, πέρα από την καταπολέμηση των τρομοκρατών, είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπίζονται και οι αιτίες που τους καθιστούν ανεκτούς στα μάτια των ανθρώπων. Η απόφαση για την επιλογή αυτής της τακτικής συχνά αποτελεί απόδειξη ανεπαρκούς εκπροσώπησης, διακρίσεων ή πολιτικών απογοητεύσεων και απαιτείται ένα συντονισμένο σχεδιασμό μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τις ρίζες αυτών των προβλημάτων. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών και της κοινωνίας των πολιτών, τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των πολιτών.
Τρομοκρατία | Έκθεση Γ’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 0 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 0 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την έννοια της δεθνούς τρομοκρατίας.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στα αίτια του φαινομένου, τις σκληρές συνέπειες του σε παγκόσμιο επίπεδο και σε εφικτούς τρόπου περιορισμού του.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για το θέμα και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
- Η παρακολούθηση του προγράμματος υλοποιείται με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης με κείμενο, παρουσιάσεις, βίντεο, υλικό σε pdf, ηχητικά μαθήματα.
- Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών γίνεται με εξετάσεις κλειστού τύπου ανά ενότητα και με τη δυνατότητα να αποστέλλουν τα διαγωνίσματά τους για διόρθωση.
- Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια έως το τέλος του Ιουλίου κάθε έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
Το μάθημα ανήκει στο Πρόγραμμα του Μαρτίου. Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα Θέματα του ίδιου μήνα εδώ
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να αγοράσετε μια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή εδώ
Παρακολουθήστε ένα σύντομο βίντεο του μαθήματος δωρεάν στο κανάλι μας στο YouTube: https://youtu.be/vaZcgK4sxNo?si=rH_PCAwi6yBHn5uK
Hashtags: #νεοελληνική γλώσσα, #λογοτεχνία, #σχεδιαγράμματα έκθεσης γ λυκείου, #έκθεση γ λυκείου υλικό, #ανάλυση θεμάτων έκθεσης γ λυκείου, #πανελλήνιες εξετάσεις, #θέματα πανελληνίων, #διαδικτυακό φροντιστήριο, #διαδικτυακά μαθήματα έκθεσης, #ekthesi-ekfrasi.gr
-
Εισαγωγή
-
Ορισμός και ιστορική αναδρομή
-
Μορφές της τρομοκρατίας
-
Αίτιες της τρομοκρατίας
-
Συνέπειες της τρομοκρατίας
-
Τρόποι καταστολής και αποφυγής της τρομοκρατίας
-
Κριτήρια Αξιολόγησης