
- Καθηγητής: Ελευθέριος Τζουμέρκας
- Μαθήματα: 9
- Ασκήσεις: 7
- Μαθητές: 1
- Duration: 52 weeks
Κοινωνικοποίηση | Έκθεση Α’ Λυκείου
Η κοινωνικοποίηση αφορά τη διαδικασία ένταξης του ατόμου σε μία ευρύτερη κοινωνική ομάδα. Είναι η εσωτερίκευση, δηλαδή, των κοινωνικών κανόνων και αξιών και η αφομοίωση από το άτομο, των προτύπων συμπεριφοράς που κάθε κοινωνία θεωρεί αποδεκτά. Από τη μια πλευρά, η κοινωνία διαμορφώνει τις συμπεριφορές των ατόμων όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες ώστε να μπορέσει να οργανωθεί καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, το άτομο έχει το χώρο και τα περιθώρια για να αναπτύξει τη δική του αυτόνομη προσωπικότητα.
Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία κοινωνικοποίησης του ατόμου μπορεί να διαδραματίσει η οικογένεια, η οποία αποτελεί και τον πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης, το σχολείο, ως δευτερογενής φορέας, αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικές συναναστροφές που έχει ο κάθε άνθρωπος κατά της διάρκεια της ζωής του. Μέσω της ένταξης του ανθρώπου σε ομάδες, προκύπτουν ποικίλα οφέλη για τον ίδιο. Διαμορφώνει της προσωπικότητά του, καλλιεργεί τις κοινωνικές του αρετές, γίνεται ευσυνείδητος πολίτης και μαθαίνει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τους κανόνες της εκάστοτε κοινωνικής ομάδας, σεβόμενος τον συνάνθρωπό του.
Παρ’ όλα αυτά, στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία επικρατούν ορισμένα χαρακτηριστικά που αποτελούν εμπόδια για την ορθή κοινωνικοποίηση των νέων ατόμων. Η διαφθορά στον πολιτικό τομέα, ο ωφελιμισμός και ο ατομικισμός, η δυσλειτουργία των φορέων αγωγής και τα λάθος πρότυπα που προβάλλουν τα Μ.Μ.Ε., προκαλούν στους νέους ένα έντονο συναίσθημα απώθησης για την κοινωνία.
Μέσω της ελλιπούς κοινωνικής συμμετοχής τα άτομα αποκτούν χαρακτηριστικά άβουλης μάζας. Αδιαφορούν για τα κοινά και βάζουν το ατομικό τους συμφέρον πάνω από το συλλογικό καλό, καθώς επίσης αδυνατούν να συνάψουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν κοινωνικοποιούνται αρνητικά, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Διασκεδάζουν, για παράδειγμα, με ανούσιο τρόπο, είναι υλιστές, συμπεριφέρονται αντικοινωνικά και επιθετικά και δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στους αυτούς τους και το κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν.
Κοινωνικοποίηση | Έκθεση Α’ Λυκείου
Συχνότητα
Πανελλαδικές Εξετάσεις: 0 φορές
Τράπεζα Θεμάτων ΙΕΠ: 2 διαγωνίσματα
Περιγραφή και στόχοι μαθήματος:
- Σκοπός του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες κατάλληλα, ώστε να έχουν κατανοήσει πλήρως την κοινωνικοποίηση ως μηχανισμό.
- Βασικός του στόχος είναι οι μαθητές/τριες να εισχωρήσουν σε βάθος στους τρόπους κοινωνικοποίησης, στα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρχουν, αλλά και στους τρόπους ενίσχυσης της κοινωνικής του συμμετοχής.
Το μάθημα απευθύνεται:
- Σε μαθητές/τριες της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους στη θεωρία της Nεοελληνικής Γλώσσας και να προετοιμαστούν επαρκώς για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
- Σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, καθώς και άλλους ειδικούς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Σε φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να συντάξουν κείμενα στα πλαίσια των εργασιών τους.
- Σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα της θεωρίας.
Μεθοδολογία εκπαίδευσης:
Το μάθημα διαμορφώνεται ως μια σύγχρονη εκπαιδευτική εμπειρία, αξιοποιώντας τη διαδραστική μάθηση και την ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας e-learning του ekthesi-ekfrasi.gr. Οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε πλούσιο, οργανωμένο και συνεχώς ανανεωμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο τους βοηθά να αναπτύξουν τις γλωσσικές και εκφραστικές τους δεξιότητες.
Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο περιλαμβάνει:
✔ Θεωρία και μεθοδολογία για την περίληψη, τη θεωρία Γλώσσας και Λογοτεχνίας, την παραγωγή λόγου και την ανάλυση των θεματικών κύκλων του Λυκείου.
✔ Διαδραστικές ασκήσεις και δραστηριότητες, που επιτρέπουν την εφαρμογή της γνώσης στην πράξη.
✔ Ασκήσεις και διαγωνίσματα προσομοίωσης, για προετοιμασία των μαθητών/τριών στις εξετάσεις.
✔ Αξιολογήση και ανατροφοδότηση, ώστε οι μαθητές να βελτιώνονται συνεχώς, εφόσον έχει επιλεχθει ένα πλάνο συνδρομής με Αξιολόγηση.
Η ασύγχρονη πρόσβαση προσφέρει απόλυτη ευελιξία, επιτρέποντας στους μαθητές να μελετούν με τον δικό τους ρυθμό, ενώ η συνεχής ενημέρωση του υλικού διασφαλίζει ότι ακολουθούν τις πιο πρόσφατες εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Με αυτό τον τρόπο, το μάθημα προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη μαθησιακή εμπειρία, βοηθώντας τους μαθητές να κατακτήσουν ουσιαστικά τη Νεοελληνική Γλώσσα και να ανταποκριθούν με επιτυχία στις σχολικές και εξεταστικές τους ανάγκες.
Διευκρινήσεις:
1.Το μάθημα είναι ανοικτό για όσους το έχουν αγοράσει ή έχουν ενεργή ετήσια συνδρομή. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα έχει διάρκεια ενός έτους και οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου on-line.
2. Αν έχετε επιλέξει ένα Πλάνο Συνδρομής με Αξιολόγηση, μπορείτε να γράφετε τις απαντήσεις σας στις εργασίες, να τις στέλνετε σε εμάς και να λαμβάνετε προσωποιημένη και αξιόπιστη διόρθωση και αξιολόγηση.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο Μάθημα, μπορείτε να το αγοράσετε μεμονωμένα
ή με συνδυασμό με άλλα μαθήματα. Δείτε τα Πλάνα Συνδρομών εδώ
👉 Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο online πρόγραμμα για τη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία!
Με την πλατφόρμα του ekthesi-ekfrasi.gr, μπορείς:
✅ Να έχεις πρόσβαση σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών, βασισμένο στις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του Λυκείου.
✅ Να μελετάς μέσα από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, διαθέσιμο 24/7 από οποιαδήποτε συσκευή (laptop, tablet, κινητό).
✅ Να κατεβάζεις σημειώσεις, pdf, να παρακολουθείς video και διαδραστικές παρουσιάσεις για να κατανοήσεις σε βάθος κάθε θεματική ενότητα.
✅ Να εξασκείσαι με στοχευμένες ασκήσεις και διαγωνίσματα που θα σε προετοιμάσουν για τις εξετάσεις.
✅ Να λαμβάνεις εξατομικευμένη ανατροφοδότηση και υποστήριξη για τις εργασίες και τις απαντήσεις σου.
📲 Βρες μας στα social media:
🔹 Facebook
🔹 Instagram
🔹 YouTube
🔹 TikTok
📧 Επικοινωνία: info@ekthesi-ekfrasi.gr
© Ελευθέριος Τζουμέρκας | 2025-2026
Curriculum
- 9 Sections
- 9 Lessons
- 52 Weeks
- Εισαγωγή1
- Ορισμός2
- Φορείς κοινωνικοποίησης2
- Αξία κοινωνικοποίησης2
- Εμπόδια κοινωνικοποίησης2
- Συνέπειες απουσίας κοινωνικοποίησης2
- Τρόποι ενίσχυσης της κοινωνικοποίησης2
- Κοινωνικός έλεγχος και κοινωνικοποίηση2
- Κριτήρια Αξιολόγησης2